Jak wyrabiamy masło
1
dobra śmietanka

Dobre masło zawsze wytwarzamy z najwyższej jakości śmietanki, która wcześniej przechodzi dokładne badania m.in. pod kątem obecności antybiotyków.

2
pasteryzacja i dojrzewanie

Aby pozbyć się szkodliwych mikroorganizmów, śmietankę do produkcji masła zawsze poddajemy pasteryzacji. Kolejnym etapem jest dojrzewanie śmietanki w temperaturze ok. 15 st. C.

Masło to jeden z najczęściej używanych w domu produktów spożywczych. Świetnie nadaje się do przygotowywania kanapek, wypieków, sosów lub jako dodatek do wielu różnych potraw. Otrzymuje się je w procesie tzw. zmaślania odpowiednio przygotowanej śmietanki.

maslo
maslo
3
zmaślanie i wygniatanie

Śmietankę kierujemy do maszyny zmaślającej, w której odbywa się wytrącanie tłuszczu. Podajemy ją w sposób ciągły i ubijamy za pomocą szybko obracających się bijaków. Tak tworzą się ziarenka masła oraz maślanka, która jest odprowadzana z urządzenia. Następnie masło ugniatamy w kilku etapach – aż do uzyskania jednorodnej struktury, a także optymalnej konsystencji i smarowności.

4
pakowanie gotowego masła

Uzyskane masło formujemy w kostki, pakujemy w kartony i umieszczamy w chłodni, gdzie czeka na transport do hurtowni spożywczych i sklepów.