{"id":2249,"date":"2021-09-02T09:18:53","date_gmt":"2021-09-02T07:18:53","guid":{"rendered":"https:\/\/kanka.com.pl\/?page_id=2249"},"modified":"2021-09-15T12:50:05","modified_gmt":"2021-09-15T10:50:05","slug":"dobre-mleko-w-kilku-prostych-krokach","status":"publish","type":"page","link":"https:\/\/kanka.com.pl\/dobre-mleko-w-kilku-prostych-krokach\/","title":{"rendered":"Dobre mleko w kilku prostych krokach"},"content":{"rendered":"\t\t
\n\t\t\t\t\t\t
\n\t\t\t\t\t\t
\n\t\t\t\t\t
\n\t\t\t
\n\t\t\t\t\t\t
\n\t\t\t\t
\n\t\t\t\t\t\t\t\t\t\t\t\t\t\t\n\t\t\t\t\t\t\t\"close\"\t\t\t\t\t\t\t\t<\/a>\n\t\t\t\t\t\t\t\t\t\t\t\t\t<\/div>\n\t\t\t\t<\/div>\n\t\t\t\t\t<\/div>\n\t\t<\/div>\n\t\t\t\t\t<\/div>\n\t\t<\/section>\n\t\t\t\t
\n\t\t\t\t\t\t
\n\t\t\t\t\t
\n\t\t\t
\n\t\t\t\t\t\t
\n\t\t\t\t
\n\t\t\t\t\t\t\t\nJAK POWSTAJE DOBRE MLEKO?<\/span>\t\t\t\t\t\t<\/div>\n\t\t\t\t<\/div>\n\t\t\t\t\t<\/div>\n\t\t<\/div>\n\t\t\t\t\t<\/div>\n\t\t<\/section>\n\t\t\t\t
\n\t\t\t\t\t\t
\n\t\t\t\t\t
\n\t\t\t
\n\t\t\t\t\t\t
\n\t\t\t\t\t\t
\n\t\t\t\t\t
\n\t\t\t
\n\t\t\t\t\t\t
\n\t\t\t\t
\n\t\t\t\t\t\t\t1<\/span>\t\t\t\t\t\t<\/div>\n\t\t\t\t<\/div>\n\t\t\t\t
\n\t\t\t\t
\n\t\t\t\t\t\t\t przyj\u0119cie surowca<\/span>\t\t\t\t\t\t<\/div>\n\t\t\t\t<\/div>\n\t\t\t\t
\n\t\t\t\t
\n\t\t\t\t\t\t\t

Mleko surowe, tzw. surowiec, czyli mleko \u201eprosto od krowy\u201d, dostarczaj\u0105 nam lokalni producenci. Zanim poddamy je dalszej obr\u00f3bce, dok\u0142adnie je sprawdzamy, kieruj\u0105c si\u0119 normami dla mleka przyjmowanego do skupu. Nie ma zmi\u0142uj \u2013 wszystkie musz\u0105 by\u0107 spe\u0142nione, ale to akurat dla wszystkich powinno by\u0107 jasne. Je\u015bli odebrany surowiec zawiera antybiotyki (kt\u00f3re mog\u0142y dostawa\u0107 krowy) albo inne substancje hamuj\u0105ce (np. \u015brodki myj\u0105co-dezynfekuj\u0105ce, kt\u00f3rymi myto maszyny do dojenia), nie nadaje si\u0119 do spo\u017cycia. Takie mleko dla dobra wszystkich idzie do utylizacji.<\/p>\t\t\t\t\t\t<\/div>\n\t\t\t\t<\/div>\n\t\t\t\t\t<\/div>\n\t\t<\/div>\n\t\t\t\t\t<\/div>\n\t\t<\/section>\n\t\t\t\t

\n\t\t\t\t\t\t
\n\t\t\t\t\t
\n\t\t\t
\n\t\t\t\t\t\t
\n\t\t\t\t
\n\t\t\t\t\t\t\t2<\/span>\t\t\t\t\t\t<\/div>\n\t\t\t\t<\/div>\n\t\t\t\t
\n\t\t\t\t
\n\t\t\t\t\t\t\tprzechowywanie<\/span>\t\t\t\t\t\t<\/div>\n\t\t\t\t<\/div>\n\t\t\t\t
\n\t\t\t\t
\n\t\t\t\t\t\t\t

Produkt zatwierdzony, czyli spe\u0142niaj\u0105cy wszelkie wymagane normy, kierowany jest do dalszej obr\u00f3bki. Po prostu przygotowujemy mleko do spo\u017cycia.<\/p>\t\t\t\t\t\t<\/div>\n\t\t\t\t<\/div>\n\t\t\t\t\t<\/div>\n\t\t<\/div>\n\t\t\t\t\t<\/div>\n\t\t<\/section>\n\t\t\t\t\t<\/div>\n\t\t<\/div>\n\t\t\t\t

\n\t\t\t
\n\t\t\t\t\t\t
\n\t\t\t\t\t\t
\n\t\t\t\t\t
\n\t\t\t
\n\t\t\t\t\t\t
\n\t\t\t\t
\n\t\t\t\t\t\t\t

Produkcja mleka odbywa si\u0119 od pocz\u0105tku do ko\u0144ca z zachowaniem najwy\u017cszej staranno\u015bci, tak by konsument otrzyma\u0142 smaczny i bezpieczny produkt. Poka\u017cemy Ci, jak wygl\u0105daj\u0105 poszczeg\u00f3lne etapy, kt\u00f3re musi przej\u015b\u0107, aby trafi\u0107 na sklepowe p\u00f3\u0142ki. To proste! Proste jak idea Kanki, kt\u00f3ra przy\u015bwieca tworzeniu smacznych i zdrowych produkt\u00f3w. Zawsze szczerze m\u00f3wimy o tym, jak wygl\u0105daj\u0105 nasze procesy produkcyjne. Bo nie mamy nic do ukrycia. Po prostu.<\/p>\t\t\t\t\t\t<\/div>\n\t\t\t\t<\/div>\n\t\t\t\t

\n\t\t\t\t
\n\t\t\t\t\t\t\t\t\t\t\t\t\t\"\"\t\t\t\t\t\t\t\t\t\t\t\t\t<\/div>\n\t\t\t\t<\/div>\n\t\t\t\t\t<\/div>\n\t\t<\/div>\n\t\t\t\t\t<\/div>\n\t\t<\/section>\n\t\t\t\t
\n\t\t\t\t
\n\t\t\t\t\t\t\t\t\t\t\t\t\t\"mleko\"\t\t\t\t\t\t\t\t\t\t\t\t\t<\/div>\n\t\t\t\t<\/div>\n\t\t\t\t\t<\/div>\n\t\t<\/div>\n\t\t\t\t\t<\/div>\n\t\t<\/section>\n\t\t\t\t
\n\t\t\t\t\t\t
\n\t\t\t\t\t
\n\t\t\t
\n\t\t\t\t\t\t
\n\t\t\t\t\t\t
\n\t\t\t\t\t
\n\t\t\t
\n\t\t\t\t\t\t
\n\t\t\t\t
\n\t\t\t\t\t\t\t3<\/span>\t\t\t\t\t\t<\/div>\n\t\t\t\t<\/div>\n\t\t\t\t
\n\t\t\t\t
\n\t\t\t\t\t\t\t odgazowanie i oczyszczanie<\/span>\t\t\t\t\t\t<\/div>\n\t\t\t\t<\/div>\n\t\t\t\t
\n\t\t\t\t
\n\t\t\t\t\t\t\t

\u015awie\u017co wydojone mleko zawiera od 6% do 10% powietrza. To niestety wp\u0142ywa niekorzystnie na jego jako\u015b\u0107 i proces produkcyjny, dlatego \u2013 zanim go zaczniemy \u2013 poddajemy surowiec odgazowywaniu, czyli usuni\u0119ciu z niego powietrza. Nast\u0119pnym z krok\u00f3w jest oczyszczanie go w przeznaczonych do tego maszynach, tzw. wir\u00f3wkach. W nich tak\u017ce mleko jest odt\u0142uszczane.<\/p>\t\t\t\t\t\t<\/div>\n\t\t\t\t<\/div>\n\t\t\t\t\t<\/div>\n\t\t<\/div>\n\t\t\t\t\t<\/div>\n\t\t<\/section>\n\t\t\t\t\t<\/div>\n\t\t<\/div>\n\t\t\t\t

\n\t\t\t
\n\t\t\t\t\t\t
\n\t\t\t\t\t\t
\n\t\t\t\t\t
\n\t\t\t
\n\t\t\t\t\t\t
\n\t\t\t\t
\n\t\t\t\t\t\t\t4<\/span>\t\t\t\t\t\t<\/div>\n\t\t\t\t<\/div>\n\t\t\t\t
\n\t\t\t\t
\n\t\t\t\t\t\t\tnormalizacja i homogenizacja<\/span>\t\t\t\t\t\t<\/div>\n\t\t\t\t<\/div>\n\t\t\t\t
\n\t\t\t\t
\n\t\t\t\t\t\t\t

\u017beby ka\u017cdy m\u00f3g\u0142 wybra\u0107 mleko z odpowiadaj\u0105c\u0105 mu zawarto\u015bci\u0105 t\u0142uszczu, produkcja standaryzuje zawarto\u015b\u0107 t\u0142uszczu, co nazywane jest normalizacj\u0105. Kolejnym zabiegiem jest homogenizacja, podczas kt\u00f3rej kuleczki t\u0142uszczowe rozrywane s\u0105 na mniejsze. To dzi\u0119ki niej mleko jest lepiej przyswajalne, a na jego powierzchni nie pojawia si\u0119 warstwa t\u0142uszczu.<\/p>\t\t\t\t\t\t<\/div>\n\t\t\t\t<\/div>\n\t\t\t\t\t<\/div>\n\t\t<\/div>\n\t\t\t\t\t<\/div>\n\t\t<\/section>\n\t\t\t\t\t<\/div>\n\t\t<\/div>\n\t\t\t\t

\n\t\t\t
\n\t\t\t\t\t\t
\n\t\t\t\t\t\t
\n\t\t\t\t\t
\n\t\t\t
\n\t\t\t\t\t\t
\n\t\t\t\t
\n\t\t\t\t\t\t\t5<\/span>\t\t\t\t\t\t<\/div>\n\t\t\t\t<\/div>\n\t\t\t\t
\n\t\t\t\t
\n\t\t\t\t\t\t\tpasteryzacja<\/span>\t\t\t\t\t\t<\/div>\n\t\t\t\t<\/div>\n\t\t\t\t
\n\t\t\t\t
\n\t\t\t\t\t\t\t

Aby mleko pozbawi\u0107 wszelkich drobnoustroj\u00f3w chorobotw\u00f3rczych, podgrzewamy je do niezbyt wysokiej temperatury (78 +- 2 st. C) w kr\u00f3tkim czasie (15 sek.). W przypadku mleka UHT temperatura sterylizacji jest znacznie wy\u017csza i wynosi min. 135 st. C. Czas podgrzewania jest jednak znacznie kr\u00f3tszy, proces zamyka si\u0119 w 2-9 sek. Co wa\u017cne: obr\u00f3bka termiczna nie wp\u0142ywa na zawarto\u015b\u0107 w mleku bia\u0142ka, t\u0142uszczu, laktozy czy sk\u0142adnik\u00f3w mineralnych.<\/p>\t\t\t\t\t\t<\/div>\n\t\t\t\t<\/div>\n\t\t\t\t\t<\/div>\n\t\t<\/div>\n\t\t\t\t\t<\/div>\n\t\t<\/section>\n\t\t\t\t\t<\/div>\n\t\t<\/div>\n\t\t\t\t

\n\t\t\t
\n\t\t\t\t\t\t
\n\t\t\t\t
\n\t\t\t\t\t\t\t\t\t\t\t\t\t\"mleko\"\t\t\t\t\t\t\t\t\t\t\t\t\t<\/div>\n\t\t\t\t<\/div>\n\t\t\t\t\t<\/div>\n\t\t<\/div>\n\t\t\t\t
\n\t\t\t
\n\t\t\t\t\t\t
\n\t\t\t\t\t\t
\n\t\t\t\t\t
\n\t\t\t
\n\t\t\t\t\t\t
\n\t\t\t\t
\n\t\t\t\t\t\t\t6<\/span>\t\t\t\t\t\t<\/div>\n\t\t\t\t<\/div>\n\t\t\t\t
\n\t\t\t\t
\n\t\t\t\t\t\t\tgotowe mleko<\/span>\t\t\t\t\t\t<\/div>\n\t\t\t\t<\/div>\n\t\t\t\t
\n\t\t\t\t
\n\t\t\t\t\t\t\t

Jak widzisz, wszystkie etapy produkcji s\u0105 niezb\u0119dne, \u017ceby na p\u00f3\u0142k\u0119 sklepow\u0105, a potem na st\u00f3\u0142 trafi\u0142o smaczne i zdrowe mleko. Wcze\u015bniej jest ono oczywi\u015bcie odpowiednio pakowane. Do ostatniej chwili dbamy o najwy\u017csz\u0105 jako\u015b\u0107 gotowego produktu.<\/p>\t\t\t\t\t\t<\/div>\n\t\t\t\t<\/div>\n\t\t\t\t\t<\/div>\n\t\t<\/div>\n\t\t\t\t\t<\/div>\n\t\t<\/section>\n\t\t\t\t\t<\/div>\n\t\t<\/div>\n\t\t\t\t

\n\t\t\t
\n\t\t\t\t\t\t\t<\/div>\n\t\t<\/div>\n\t\t\t\t\t<\/div>\n\t\t<\/section>\n\t\t\t\t<\/div>\n\t\t","protected":false},"excerpt":{"rendered":"

JAK POWSTAJE DOBRE MLEKO?1 przyj\u0119cie surowca Mleko surowe, tzw. surowiec, czyli mleko \u201eprosto od krowy\u201d, dostarczaj\u0105 nam lokalni producenci. Zanim poddamy je dalszej obr\u00f3bce, dok\u0142adnie je sprawdzamy, kieruj\u0105c si\u0119 normami dla mleka przyjmowanego do skupu. Nie ma zmi\u0142uj \u2013 wszystkie musz\u0105 by\u0107 spe\u0142nione, ale to akurat dla wszystkich powinno by\u0107 jasne. Je\u015bli odebrany surowiec zawiera […]<\/p>\n","protected":false},"author":1,"featured_media":0,"parent":0,"menu_order":0,"comment_status":"closed","ping_status":"closed","template":"elementor_header_footer","meta":{"rank_math_lock_modified_date":false,"footnotes":""},"class_list":["post-2249","page","type-page","status-publish","hentry"],"_links":{"self":[{"href":"https:\/\/kanka.com.pl\/wp-json\/wp\/v2\/pages\/2249"}],"collection":[{"href":"https:\/\/kanka.com.pl\/wp-json\/wp\/v2\/pages"}],"about":[{"href":"https:\/\/kanka.com.pl\/wp-json\/wp\/v2\/types\/page"}],"author":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/kanka.com.pl\/wp-json\/wp\/v2\/users\/1"}],"replies":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/kanka.com.pl\/wp-json\/wp\/v2\/comments?post=2249"}],"version-history":[{"count":0,"href":"https:\/\/kanka.com.pl\/wp-json\/wp\/v2\/pages\/2249\/revisions"}],"wp:attachment":[{"href":"https:\/\/kanka.com.pl\/wp-json\/wp\/v2\/media?parent=2249"}],"curies":[{"name":"wp","href":"https:\/\/api.w.org\/{rel}","templated":true}]}}