{"id":2385,"date":"2021-09-02T14:57:04","date_gmt":"2021-09-02T12:57:04","guid":{"rendered":"https:\/\/kanka.com.pl\/?page_id=2385"},"modified":"2021-09-15T12:51:30","modified_gmt":"2021-09-15T10:51:30","slug":"jak-produkuje-sie-zolty-ser","status":"publish","type":"page","link":"https:\/\/kanka.com.pl\/jak-produkuje-sie-zolty-ser\/","title":{"rendered":"Jak produkuje si\u0119 \u017c\u00f3\u0142ty ser"},"content":{"rendered":"\t\t
\n\t\t\t\t\t\t
\n\t\t\t\t\t\t
\n\t\t\t\t\t
\n\t\t\t
\n\t\t\t\t\t\t
\n\t\t\t\t
\n\t\t\t\t\t\t\t\t\t\t\t\t\t\t\n\t\t\t\t\t\t\t\"close\"\t\t\t\t\t\t\t\t<\/a>\n\t\t\t\t\t\t\t\t\t\t\t\t\t<\/div>\n\t\t\t\t<\/div>\n\t\t\t\t\t<\/div>\n\t\t<\/div>\n\t\t\t\t\t<\/div>\n\t\t<\/section>\n\t\t\t\t
\n\t\t\t\t\t\t
\n\t\t\t\t\t
\n\t\t\t
\n\t\t\t\t\t\t
\n\t\t\t\t
\n\t\t\t\t\t\t\tJak produkuje si\u0119 \u017c\u00f3\u0142ty ser<\/span>\t\t\t\t\t\t<\/div>\n\t\t\t\t<\/div>\n\t\t\t\t\t<\/div>\n\t\t<\/div>\n\t\t\t\t\t<\/div>\n\t\t<\/section>\n\t\t\t\t
\n\t\t\t\t\t\t
\n\t\t\t\t\t
\n\t\t\t
\n\t\t\t\t\t\t
\n\t\t\t\t\t\t
\n\t\t\t\t\t
\n\t\t\t
\n\t\t\t\t\t\t
\n\t\t\t\t
\n\t\t\t\t\t\t\t1<\/span>\t\t\t\t\t\t<\/div>\n\t\t\t\t<\/div>\n\t\t\t\t
\n\t\t\t\t
\n\t\t\t\t\t\t\tdobre mleko<\/span>\t\t\t\t\t\t<\/div>\n\t\t\t\t<\/div>\n\t\t\t\t
\n\t\t\t\t
\n\t\t\t\t\t\t\t

Do produkcji \u017c\u00f3\u0142tego sera niezb\u0119dne jest wysokiej jako\u015bci mleko \u2013 oczywi\u015bcie bez \u017cadnych antybiotyk\u00f3w i substancji hamuj\u0105cych, z odpowiedni\u0105 kwasowo\u015bci\u0105 oraz zawarto\u015bci\u0105 t\u0142uszczu. Dlatego jest ono wcze\u015bniej bardzo dok\u0142adnie badane w naszych laboratoriach.<\/p>\t\t\t\t\t\t<\/div>\n\t\t\t\t<\/div>\n\t\t\t\t\t<\/div>\n\t\t<\/div>\n\t\t\t\t\t<\/div>\n\t\t<\/section>\n\t\t\t\t

\n\t\t\t\t\t\t
\n\t\t\t\t\t
\n\t\t\t
\n\t\t\t\t\t\t
\n\t\t\t\t
\n\t\t\t\t\t\t\t2<\/span>\t\t\t\t\t\t<\/div>\n\t\t\t\t<\/div>\n\t\t\t\t
\n\t\t\t\t
\n\t\t\t\t\t\t\tskrzep i ziarno<\/span>\t\t\t\t\t\t<\/div>\n\t\t\t\t<\/div>\n\t\t\t\t
\n\t\t\t\t
\n\t\t\t\t\t\t\t

Po pasteryzacji mleko wlewamy do kot\u0142\u00f3w serowarskich i dodajemy \u017cywe kultury bakterii oraz podpuszczk\u0119 mikrobiologiczn\u0105 powoduj\u0105c\u0105 koagulacj\u0119 mleka. W ten spos\u00f3b otrzymujemy skrzep, kt\u00f3ry nast\u0119pnie kroimy do momentu uzyskania ziarna o odpowiedniej wielko\u015bci.<\/p>\t\t\t\t\t\t<\/div>\n\t\t\t\t<\/div>\n\t\t\t\t\t<\/div>\n\t\t<\/div>\n\t\t\t\t\t<\/div>\n\t\t<\/section>\n\t\t\t\t\t<\/div>\n\t\t<\/div>\n\t\t\t\t

\n\t\t\t
\n\t\t\t\t\t\t
\n\t\t\t\t\t\t
\n\t\t\t\t\t
\n\t\t\t
\n\t\t\t\t\t\t
\n\t\t\t\t
\n\t\t\t\t\t\t\t

Warto wiedzie\u0107, \u017ce do wyprodukowania 1 kilograma \u017c\u00f3\u0142tego sera potrzebne jest ok. 10 litr\u00f3w mleka! To najlepiej pokazuje, jak bardzo \u201eskondensowany\u201d i warto\u015bciowy \u017cywieniowo produkt otrzymujemy na ko\u0144cowym etapie produkcji. Sam proces wytwarzania \u017c\u00f3\u0142tego sera jest d\u0142ugi i skomplikowany, ale efekt ko\u0144cowy jest zawsze niezwykle satysfakcjonuj\u0105cy.<\/p>\t\t\t\t\t\t<\/div>\n\t\t\t\t<\/div>\n\t\t\t\t

\n\t\t\t\t
\n\t\t\t\t\t\t\t\t\t\t\t\t\t\"\"\t\t\t\t\t\t\t\t\t\t\t\t\t<\/div>\n\t\t\t\t<\/div>\n\t\t\t\t\t<\/div>\n\t\t<\/div>\n\t\t\t\t\t<\/div>\n\t\t<\/section>\n\t\t\t\t
\n\t\t\t\t
\n\t\t\t\t\t\t\t\t\t\t\t\t\t\"ser\t\t\t\t\t\t\t\t\t\t\t\t\t<\/div>\n\t\t\t\t<\/div>\n\t\t\t\t\t<\/div>\n\t\t<\/div>\n\t\t\t\t\t<\/div>\n\t\t<\/section>\n\t\t\t\t
\n\t\t\t\t\t\t
\n\t\t\t\t\t
\n\t\t\t
\n\t\t\t\t\t\t
\n\t\t\t\t
\n\t\t\t\t\t\t\t\t\t\t\t\t\t\"ser\t\t\t\t\t\t\t\t\t\t\t\t\t<\/div>\n\t\t\t\t<\/div>\n\t\t\t\t\t<\/div>\n\t\t<\/div>\n\t\t\t\t
\n\t\t\t
\n\t\t\t\t\t\t
\n\t\t\t\t\t\t
\n\t\t\t\t\t
\n\t\t\t
\n\t\t\t\t\t\t
\n\t\t\t\t
\n\t\t\t\t\t\t\t3<\/span>\t\t\t\t\t\t<\/div>\n\t\t\t\t<\/div>\n\t\t\t\t
\n\t\t\t\t
\n\t\t\t\t\t\t\t

g\u0119stwa serowa i\u00a0formowanie<\/span><\/p>\t\t\t\t\t\t<\/div>\n\t\t\t\t<\/div>\n\t\t\t\t

\n\t\t\t\t
\n\t\t\t\t\t\t\t

Ziarno serowe osuszamy, r\u00f3wnocze\u015bnie mieszaj\u0105c g\u0119stw\u0119 serow\u0105. Nast\u0119pnie odczerpujemy wydzielon\u0105 serwatk\u0119. G\u0119stwa serowa jest wst\u0119pnie prasowana w celu wydzielenia wi\u0119kszej ilo\u015bci serwatki. Nast\u0119pnie ser poddajemy ostatecznemu prasowaniu pod odpowiednim naciskiem pras.<\/p>\t\t\t\t\t\t<\/div>\n\t\t\t\t<\/div>\n\t\t\t\t\t<\/div>\n\t\t<\/div>\n\t\t\t\t\t<\/div>\n\t\t<\/section>\n\t\t\t\t\t<\/div>\n\t\t<\/div>\n\t\t\t\t

\n\t\t\t
\n\t\t\t\t\t\t
\n\t\t\t\t\t\t
\n\t\t\t\t\t
\n\t\t\t
\n\t\t\t\t\t\t
\n\t\t\t\t
\n\t\t\t\t\t\t\t4<\/span>\t\t\t\t\t\t<\/div>\n\t\t\t\t<\/div>\n\t\t\t\t
\n\t\t\t\t
\n\t\t\t\t\t\t\tsolanka i dojrzewanie<\/span>\t\t\t\t\t\t<\/div>\n\t\t\t\t<\/div>\n\t\t\t\t
\n\t\t\t\t
\n\t\t\t\t\t\t\t

Bloki serowe umieszczamy w solance, a po wyj\u0119ciu z solanki pakujemy pr\u00f3\u017cniowo i umieszczamy w dojrzewalni, gdzie ser nabiera g\u0142\u0119bi smaku oraz niepowtarzalnego charakteru. Po odpowiednim czasie dojrzewania, sery s\u0105 analizowane laboratoryjnie, a nast\u0119pnie trafiaj\u0105 do magazynu ch\u0142odniczego, gdzie oczekuj\u0105 na transport do sklep\u00f3w.<\/p>\t\t\t\t\t\t<\/div>\n\t\t\t\t<\/div>\n\t\t\t\t\t<\/div>\n\t\t<\/div>\n\t\t\t\t\t<\/div>\n\t\t<\/section>\n\t\t\t\t\t<\/div>\n\t\t<\/div>\n\t\t\t\t\t<\/div>\n\t\t<\/section>\n\t\t\t\t<\/div>\n\t\t","protected":false},"excerpt":{"rendered":"

Jak produkuje si\u0119 \u017c\u00f3\u0142ty ser1dobre mleko Do produkcji \u017c\u00f3\u0142tego sera niezb\u0119dne jest wysokiej jako\u015bci mleko \u2013 oczywi\u015bcie bez \u017cadnych antybiotyk\u00f3w i substancji hamuj\u0105cych, z odpowiedni\u0105 kwasowo\u015bci\u0105 oraz zawarto\u015bci\u0105 t\u0142uszczu. Dlatego jest ono wcze\u015bniej bardzo dok\u0142adnie badane w naszych laboratoriach. 2skrzep i ziarno Po pasteryzacji mleko wlewamy do kot\u0142\u00f3w serowarskich i dodajemy \u017cywe kultury bakterii oraz […]<\/p>\n","protected":false},"author":1,"featured_media":0,"parent":0,"menu_order":0,"comment_status":"closed","ping_status":"closed","template":"elementor_header_footer","meta":{"rank_math_lock_modified_date":false,"footnotes":""},"class_list":["post-2385","page","type-page","status-publish","hentry"],"_links":{"self":[{"href":"https:\/\/kanka.com.pl\/wp-json\/wp\/v2\/pages\/2385"}],"collection":[{"href":"https:\/\/kanka.com.pl\/wp-json\/wp\/v2\/pages"}],"about":[{"href":"https:\/\/kanka.com.pl\/wp-json\/wp\/v2\/types\/page"}],"author":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/kanka.com.pl\/wp-json\/wp\/v2\/users\/1"}],"replies":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/kanka.com.pl\/wp-json\/wp\/v2\/comments?post=2385"}],"version-history":[{"count":0,"href":"https:\/\/kanka.com.pl\/wp-json\/wp\/v2\/pages\/2385\/revisions"}],"wp:attachment":[{"href":"https:\/\/kanka.com.pl\/wp-json\/wp\/v2\/media?parent=2385"}],"curies":[{"name":"wp","href":"https:\/\/api.w.org\/{rel}","templated":true}]}}