{"id":2394,"date":"2021-09-02T15:03:10","date_gmt":"2021-09-02T13:03:10","guid":{"rendered":"https:\/\/kanka.com.pl\/?page_id=2394"},"modified":"2021-09-15T12:53:51","modified_gmt":"2021-09-15T10:53:51","slug":"prosta-droga-do-dobrego-twarogu","status":"publish","type":"page","link":"https:\/\/kanka.com.pl\/prosta-droga-do-dobrego-twarogu\/","title":{"rendered":"Prosta droga do dobrego twarogu"},"content":{"rendered":"\t\t
\n\t\t\t\t\t\t
\n\t\t\t\t\t\t
\n\t\t\t\t\t
\n\t\t\t
\n\t\t\t\t\t\t
\n\t\t\t\t
\n\t\t\t\t\t\t\t\t\t\t\t\t\t\t\n\t\t\t\t\t\t\t\"close\"\t\t\t\t\t\t\t\t<\/a>\n\t\t\t\t\t\t\t\t\t\t\t\t\t<\/div>\n\t\t\t\t<\/div>\n\t\t\t\t\t<\/div>\n\t\t<\/div>\n\t\t\t\t\t<\/div>\n\t\t<\/section>\n\t\t\t\t
\n\t\t\t\t\t\t
\n\t\t\t\t\t
\n\t\t\t
\n\t\t\t\t\t\t
\n\t\t\t\t
\n\t\t\t\t\t\t\tProsta droga do dobrego twarogu<\/span>\t\t\t\t\t\t<\/div>\n\t\t\t\t<\/div>\n\t\t\t\t\t<\/div>\n\t\t<\/div>\n\t\t\t\t\t<\/div>\n\t\t<\/section>\n\t\t\t\t
\n\t\t\t\t\t\t
\n\t\t\t\t\t
\n\t\t\t
\n\t\t\t\t\t\t
\n\t\t\t\t\t\t
\n\t\t\t\t\t
\n\t\t\t
\n\t\t\t\t\t\t
\n\t\t\t\t
\n\t\t\t\t\t\t\t1<\/span>\t\t\t\t\t\t<\/div>\n\t\t\t\t<\/div>\n\t\t\t\t
\n\t\t\t\t
\n\t\t\t\t\t\t\t mleko<\/span>\t\t\t\t\t\t<\/div>\n\t\t\t\t<\/div>\n\t\t\t\t
\n\t\t\t\t
\n\t\t\t\t\t\t\t

U\u017cywamy najlepszego mleka. Zanim zrobimy z niego twar\u00f3g, przechodzi ono szereg bada\u0144. Sprawdzamy jego temperatur\u0119, kwasowo\u015b\u0107, zawarto\u015b\u0107 t\u0142uszczu i bia\u0142ka. Jednak naszym punktem krytycznym jest badanie, czy nie ma w nim antybiotyk\u00f3w i substancji hamuj\u0105cych. Mleko, kt\u00f3re je zawiera, jest utylizowane, poniewa\u017c nie nadaje si\u0119 do produkcji twarogu. Najwy\u017csza jako\u015b\u0107 mleka to nasz priorytet!<\/p>\t\t\t\t\t\t<\/div>\n\t\t\t\t<\/div>\n\t\t\t\t\t<\/div>\n\t\t<\/div>\n\t\t\t\t\t<\/div>\n\t\t<\/section>\n\t\t\t\t

\n\t\t\t\t\t\t
\n\t\t\t\t\t
\n\t\t\t
\n\t\t\t\t\t\t
\n\t\t\t\t
\n\t\t\t\t\t\t\t2<\/span>\t\t\t\t\t\t<\/div>\n\t\t\t\t<\/div>\n\t\t\t\t
\n\t\t\t\t
\n\t\t\t\t\t\t\tpasteryzacja<\/span>\t\t\t\t\t\t<\/div>\n\t\t\t\t<\/div>\n\t\t\t\t
\n\t\t\t\t
\n\t\t\t\t\t\t\t

Mleko na twarogi poddajemy procesowi pasteryzacji, a nast\u0119pnie szybko sch\u0142adzamy. Proces ma na celu pozbycie si\u0119 wszelkich niepo\u017c\u0105danych drobnoustroj\u00f3w.<\/p>\t\t\t\t\t\t<\/div>\n\t\t\t\t<\/div>\n\t\t\t\t\t<\/div>\n\t\t<\/div>\n\t\t\t\t\t<\/div>\n\t\t<\/section>\n\t\t\t\t\t<\/div>\n\t\t<\/div>\n\t\t\t\t

\n\t\t\t
\n\t\t\t\t\t\t
\n\t\t\t\t\t\t
\n\t\t\t\t\t
\n\t\t\t
\n\t\t\t\t\t\t
\n\t\t\t\t
\n\t\t\t\t\t\t\t

Aby powsta\u0142 twar\u00f3g, nie potrzeba skomplikowanych proces\u00f3w. Serio. Produkcja jest prosta. Prosta jak idea Kanki, kt\u00f3ra przy\u015bwieca tworzeniu smacznych i zdrowych produkt\u00f3w. Zawsze szczerze m\u00f3wimy o tym, jak wygl\u0105daj\u0105 nasze procesy produkcyjne. Bo nie mamy nic do ukrycia. Po prostu.<\/p>\t\t\t\t\t\t<\/div>\n\t\t\t\t<\/div>\n\t\t\t\t

\n\t\t\t\t
\n\t\t\t\t\t\t\t\t\t\t\t\t\t\"\"\t\t\t\t\t\t\t\t\t\t\t\t\t<\/div>\n\t\t\t\t<\/div>\n\t\t\t\t\t<\/div>\n\t\t<\/div>\n\t\t\t\t\t<\/div>\n\t\t<\/section>\n\t\t\t\t
\n\t\t\t\t
\n\t\t\t\t\t\t\t\t\t\t\t\t\t\"twarog\"\t\t\t\t\t\t\t\t\t\t\t\t\t<\/div>\n\t\t\t\t<\/div>\n\t\t\t\t\t<\/div>\n\t\t<\/div>\n\t\t\t\t\t<\/div>\n\t\t<\/section>\n\t\t\t\t
\n\t\t\t\t\t\t
\n\t\t\t\t\t
\n\t\t\t
\n\t\t\t\t\t\t
\n\t\t\t\t
\n\t\t\t\t\t\t\t\t\t\t\t\t\t\"twarog\"\t\t\t\t\t\t\t\t\t\t\t\t\t<\/div>\n\t\t\t\t<\/div>\n\t\t\t\t\t<\/div>\n\t\t<\/div>\n\t\t\t\t
\n\t\t\t
\n\t\t\t\t\t\t
\n\t\t\t\t\t\t
\n\t\t\t\t\t
\n\t\t\t
\n\t\t\t\t\t\t
\n\t\t\t\t
\n\t\t\t\t\t\t\t3<\/span>\t\t\t\t\t\t<\/div>\n\t\t\t\t<\/div>\n\t\t\t\t
\n\t\t\t\t
\n\t\t\t\t\t\t\t kultury bakterii<\/span>\t\t\t\t\t\t<\/div>\n\t\t\t\t<\/div>\n\t\t\t\t
\n\t\t\t\t
\n\t\t\t\t\t\t\t

Skupiamy si\u0119 na odpowiednim ukwaszeniu mleka. Aby powsta\u0142 twar\u00f3g, do wyselekcjonowanego mleka dodajemy kultury bakterii nazywane te\u017c szczepionkami. S\u0105 w\u015br\u00f3d nich tak\u017ce bakterie aromatotw\u00f3rcze, dzi\u0119ki kt\u00f3rym ser nabiera smaku. Laktoza ulega procesowi fermentacji, w wyniku czego powstaje kwas mlekowy, a ostatecznie skrzep.<\/p>\t\t\t\t\t\t<\/div>\n\t\t\t\t<\/div>\n\t\t\t\t\t<\/div>\n\t\t<\/div>\n\t\t\t\t\t<\/div>\n\t\t<\/section>\n\t\t\t\t\t<\/div>\n\t\t<\/div>\n\t\t\t\t

\n\t\t\t
\n\t\t\t\t\t\t
\n\t\t\t\t\t\t
\n\t\t\t\t\t
\n\t\t\t
\n\t\t\t\t\t\t
\n\t\t\t\t
\n\t\t\t\t\t\t\t4<\/span>\t\t\t\t\t\t<\/div>\n\t\t\t\t<\/div>\n\t\t\t\t
\n\t\t\t\t
\n\t\t\t\t\t\t\tskrzep<\/span>\t\t\t\t\t\t<\/div>\n\t\t\t\t<\/div>\n\t\t\t\t
\n\t\t\t\t
\n\t\t\t\t\t\t\t

Gdy mamy skrzep, w\u0142a\u015bciwie jeste\u015bmy na ostatnim etapie, bo to on stanie si\u0119 za chwil\u0119 pysznym twarogiem. To, jak b\u0119dzie smakowa\u0142, a tak\u017ce jego konsystencja zale\u017c\u0105 m.in. od zawarto\u015bci t\u0142uszczu, jako\u015bci skrzepu, procesu dogrzewania i prasowania twarogu. Nie bez znaczenia jest te\u017c rodzaj dodanych bakterii i oczywi\u015bcie dobra r\u0119ka oraz do\u015bwiadczenie serowara.<\/p>\t\t\t\t\t\t<\/div>\n\t\t\t\t<\/div>\n\t\t\t\t\t<\/div>\n\t\t<\/div>\n\t\t\t\t\t<\/div>\n\t\t<\/section>\n\t\t\t\t\t<\/div>\n\t\t<\/div>\n\t\t\t\t

\n\t\t\t
\n\t\t\t\t\t\t\t<\/div>\n\t\t<\/div>\n\t\t\t\t
\n\t\t\t
\n\t\t\t\t\t\t
\n\t\t\t\t\t\t
\n\t\t\t\t\t
\n\t\t\t
\n\t\t\t\t\t\t
\n\t\t\t\t
\n\t\t\t\t\t\t\t5<\/span>\t\t\t\t\t\t<\/div>\n\t\t\t\t<\/div>\n\t\t\t\t
\n\t\t\t\t
\n\t\t\t\t\t\t\ttwar\u00f3g, naturalnie!<\/span>\t\t\t\t\t\t<\/div>\n\t\t\t\t<\/div>\n\t\t\t\t
\n\t\t\t\t
\n\t\t\t\t\t\t\t

Gotowy skrzep kroimy i podgrzewamy, mieszaj\u0105c. Podczas tej czynno\u015bci wydziela si\u0119 serwatka. Uzyskujemy tak\u017ce ziarno, a nast\u0119pnie g\u0119stw\u0119 twarogow\u0105, kt\u00f3r\u0105 prasujemy i formujemy. A potem wyprodukowany z najwy\u017csz\u0105 staranno\u015bci\u0105 i zachowaniem wszelkich norm twar\u00f3g mo\u017cna ju\u017c kroi\u0107, pakowa\u0107, wych\u0142odzi\u0107 i poleca\u0107 konsumentom. Polecamy wi\u0119c \u2013 nie tylko na \u015bniadanie!<\/p>\t\t\t\t\t\t<\/div>\n\t\t\t\t<\/div>\n\t\t\t\t\t<\/div>\n\t\t<\/div>\n\t\t\t\t\t<\/div>\n\t\t<\/section>\n\t\t\t\t\t<\/div>\n\t\t<\/div>\n\t\t\t\t

\n\t\t\t
\n\t\t\t\t\t\t\t<\/div>\n\t\t<\/div>\n\t\t\t\t\t<\/div>\n\t\t<\/section>\n\t\t\t\t<\/div>\n\t\t","protected":false},"excerpt":{"rendered":"

Prosta droga do dobrego twarogu1 mleko U\u017cywamy najlepszego mleka. Zanim zrobimy z niego twar\u00f3g, przechodzi ono szereg bada\u0144. Sprawdzamy jego temperatur\u0119, kwasowo\u015b\u0107, zawarto\u015b\u0107 t\u0142uszczu i bia\u0142ka. Jednak naszym punktem krytycznym jest badanie, czy nie ma w nim antybiotyk\u00f3w i substancji hamuj\u0105cych. Mleko, kt\u00f3re je zawiera, jest utylizowane, poniewa\u017c nie nadaje si\u0119 do produkcji twarogu. Najwy\u017csza […]<\/p>\n","protected":false},"author":1,"featured_media":0,"parent":0,"menu_order":0,"comment_status":"closed","ping_status":"closed","template":"elementor_header_footer","meta":{"rank_math_lock_modified_date":false,"footnotes":""},"class_list":["post-2394","page","type-page","status-publish","hentry"],"_links":{"self":[{"href":"https:\/\/kanka.com.pl\/wp-json\/wp\/v2\/pages\/2394"}],"collection":[{"href":"https:\/\/kanka.com.pl\/wp-json\/wp\/v2\/pages"}],"about":[{"href":"https:\/\/kanka.com.pl\/wp-json\/wp\/v2\/types\/page"}],"author":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/kanka.com.pl\/wp-json\/wp\/v2\/users\/1"}],"replies":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/kanka.com.pl\/wp-json\/wp\/v2\/comments?post=2394"}],"version-history":[{"count":0,"href":"https:\/\/kanka.com.pl\/wp-json\/wp\/v2\/pages\/2394\/revisions"}],"wp:attachment":[{"href":"https:\/\/kanka.com.pl\/wp-json\/wp\/v2\/media?parent=2394"}],"curies":[{"name":"wp","href":"https:\/\/api.w.org\/{rel}","templated":true}]}}