{"id":2414,"date":"2021-09-02T15:23:12","date_gmt":"2021-09-02T13:23:12","guid":{"rendered":"https:\/\/kanka.com.pl\/?page_id=2414"},"modified":"2021-09-15T12:52:51","modified_gmt":"2021-09-15T10:52:51","slug":"jak-wyrabiamy-maslo","status":"publish","type":"page","link":"https:\/\/kanka.com.pl\/jak-wyrabiamy-maslo\/","title":{"rendered":"Jak wyrabiamy mas\u0142o"},"content":{"rendered":"\t\t
\n\t\t\t\t\t\t
\n\t\t\t\t\t\t
\n\t\t\t\t\t
\n\t\t\t
\n\t\t\t\t\t\t
\n\t\t\t\t
\n\t\t\t\t\t\t\t\t\t\t\t\t\t\t\n\t\t\t\t\t\t\t\"close\"\t\t\t\t\t\t\t\t<\/a>\n\t\t\t\t\t\t\t\t\t\t\t\t\t<\/div>\n\t\t\t\t<\/div>\n\t\t\t\t\t<\/div>\n\t\t<\/div>\n\t\t\t\t\t<\/div>\n\t\t<\/section>\n\t\t\t\t
\n\t\t\t\t\t\t
\n\t\t\t\t\t
\n\t\t\t
\n\t\t\t\t\t\t
\n\t\t\t\t
\n\t\t\t\t\t\t\tJak wyrabiamy mas\u0142o<\/span>\t\t\t\t\t\t<\/div>\n\t\t\t\t<\/div>\n\t\t\t\t\t<\/div>\n\t\t<\/div>\n\t\t\t\t\t<\/div>\n\t\t<\/section>\n\t\t\t\t
\n\t\t\t\t\t\t
\n\t\t\t\t\t
\n\t\t\t
\n\t\t\t\t\t\t
\n\t\t\t\t\t\t
\n\t\t\t\t\t
\n\t\t\t
\n\t\t\t\t\t\t
\n\t\t\t\t
\n\t\t\t\t\t\t\t1<\/span>\t\t\t\t\t\t<\/div>\n\t\t\t\t<\/div>\n\t\t\t\t
\n\t\t\t\t
\n\t\t\t\t\t\t\tdobra \u015bmietanka<\/span>\t\t\t\t\t\t<\/div>\n\t\t\t\t<\/div>\n\t\t\t\t
\n\t\t\t\t
\n\t\t\t\t\t\t\t

Dobre mas\u0142o zawsze wytwarzamy z najwy\u017cszej jako\u015bci \u015bmietanki, kt\u00f3ra wcze\u015bniej przechodzi dok\u0142adne badania m.in. pod k\u0105tem obecno\u015bci antybiotyk\u00f3w.<\/p>\t\t\t\t\t\t<\/div>\n\t\t\t\t<\/div>\n\t\t\t\t\t<\/div>\n\t\t<\/div>\n\t\t\t\t\t<\/div>\n\t\t<\/section>\n\t\t\t\t

\n\t\t\t\t\t\t
\n\t\t\t\t\t
\n\t\t\t
\n\t\t\t\t\t\t
\n\t\t\t\t
\n\t\t\t\t\t\t\t2<\/span>\t\t\t\t\t\t<\/div>\n\t\t\t\t<\/div>\n\t\t\t\t
\n\t\t\t\t
\n\t\t\t\t\t\t\tpasteryzacja i dojrzewanie<\/span>\t\t\t\t\t\t<\/div>\n\t\t\t\t<\/div>\n\t\t\t\t
\n\t\t\t\t
\n\t\t\t\t\t\t\t

Aby pozby\u0107 si\u0119 szkodliwych mikroorganizm\u00f3w, \u015bmietank\u0119 do produkcji mas\u0142a zawsze poddajemy pasteryzacji. Kolejnym etapem jest dojrzewanie \u015bmietanki w temperaturze ok. 15 st. C.<\/p>\t\t\t\t\t\t<\/div>\n\t\t\t\t<\/div>\n\t\t\t\t\t<\/div>\n\t\t<\/div>\n\t\t\t\t\t<\/div>\n\t\t<\/section>\n\t\t\t\t\t<\/div>\n\t\t<\/div>\n\t\t\t\t

\n\t\t\t
\n\t\t\t\t\t\t
\n\t\t\t\t\t\t
\n\t\t\t\t\t
\n\t\t\t
\n\t\t\t\t\t\t
\n\t\t\t\t
\n\t\t\t\t\t\t\t

Mas\u0142o to jeden z najcz\u0119\u015bciej u\u017cywanych w domu produkt\u00f3w spo\u017cywczych. \u015awietnie nadaje si\u0119 do przygotowywania kanapek, wypiek\u00f3w, sos\u00f3w lub jako dodatek do wielu r\u00f3\u017cnych potraw. Otrzymuje si\u0119 je w procesie tzw. zma\u015blania odpowiednio przygotowanej \u015bmietanki.<\/p>\t\t\t\t\t\t<\/div>\n\t\t\t\t<\/div>\n\t\t\t\t

\n\t\t\t\t
\n\t\t\t\t\t\t\t\t\t\t\t\t\t\"\"\t\t\t\t\t\t\t\t\t\t\t\t\t<\/div>\n\t\t\t\t<\/div>\n\t\t\t\t\t<\/div>\n\t\t<\/div>\n\t\t\t\t\t<\/div>\n\t\t<\/section>\n\t\t\t\t
\n\t\t\t\t
\n\t\t\t\t\t\t\t\t\t\t\t\t\t\"maslo\"\t\t\t\t\t\t\t\t\t\t\t\t\t<\/div>\n\t\t\t\t<\/div>\n\t\t\t\t\t<\/div>\n\t\t<\/div>\n\t\t\t\t\t<\/div>\n\t\t<\/section>\n\t\t\t\t
\n\t\t\t\t\t\t
\n\t\t\t\t\t
\n\t\t\t
\n\t\t\t\t\t\t
\n\t\t\t\t
\n\t\t\t\t\t\t\t\t\t\t\t\t\t\"maslo\"\t\t\t\t\t\t\t\t\t\t\t\t\t<\/div>\n\t\t\t\t<\/div>\n\t\t\t\t\t<\/div>\n\t\t<\/div>\n\t\t\t\t
\n\t\t\t
\n\t\t\t\t\t\t
\n\t\t\t\t\t\t
\n\t\t\t\t\t
\n\t\t\t
\n\t\t\t\t\t\t
\n\t\t\t\t
\n\t\t\t\t\t\t\t3<\/span>\t\t\t\t\t\t<\/div>\n\t\t\t\t<\/div>\n\t\t\t\t
\n\t\t\t\t
\n\t\t\t\t\t\t\tzma\u015blanie i wygniatanie<\/span>\t\t\t\t\t\t<\/div>\n\t\t\t\t<\/div>\n\t\t\t\t
\n\t\t\t\t
\n\t\t\t\t\t\t\t

\u015amietank\u0119 kierujemy do maszyny zma\u015blaj\u0105cej, w kt\u00f3rej odbywa si\u0119 wytr\u0105canie t\u0142uszczu. Podajemy j\u0105 w spos\u00f3b ci\u0105g\u0142y i ubijamy za pomoc\u0105 szybko obracaj\u0105cych si\u0119 bijak\u00f3w. Tak tworz\u0105 si\u0119 ziarenka mas\u0142a oraz ma\u015blanka, kt\u00f3ra jest odprowadzana z urz\u0105dzenia. Nast\u0119pnie mas\u0142o ugniatamy w kilku etapach \u2013 a\u017c do uzyskania jednorodnej struktury, a tak\u017ce optymalnej konsystencji i smarowno\u015bci.<\/p>\t\t\t\t\t\t<\/div>\n\t\t\t\t<\/div>\n\t\t\t\t\t<\/div>\n\t\t<\/div>\n\t\t\t\t\t<\/div>\n\t\t<\/section>\n\t\t\t\t\t<\/div>\n\t\t<\/div>\n\t\t\t\t

\n\t\t\t
\n\t\t\t\t\t\t
\n\t\t\t\t\t\t
\n\t\t\t\t\t
\n\t\t\t
\n\t\t\t\t\t\t
\n\t\t\t\t
\n\t\t\t\t\t\t\t4<\/span>\t\t\t\t\t\t<\/div>\n\t\t\t\t<\/div>\n\t\t\t\t
\n\t\t\t\t
\n\t\t\t\t\t\t\tpakowanie gotowego mas\u0142a<\/span>\t\t\t\t\t\t<\/div>\n\t\t\t\t<\/div>\n\t\t\t\t
\n\t\t\t\t
\n\t\t\t\t\t\t\t

Uzyskane mas\u0142o formujemy w kostki, pakujemy w kartony i umieszczamy w ch\u0142odni, gdzie czeka na transport do hurtowni spo\u017cywczych i sklep\u00f3w.<\/p>\t\t\t\t\t\t<\/div>\n\t\t\t\t<\/div>\n\t\t\t\t\t<\/div>\n\t\t<\/div>\n\t\t\t\t\t<\/div>\n\t\t<\/section>\n\t\t\t\t\t<\/div>\n\t\t<\/div>\n\t\t\t\t\t<\/div>\n\t\t<\/section>\n\t\t\t\t<\/div>\n\t\t","protected":false},"excerpt":{"rendered":"

Jak wyrabiamy mas\u0142o1dobra \u015bmietanka Dobre mas\u0142o zawsze wytwarzamy z najwy\u017cszej jako\u015bci \u015bmietanki, kt\u00f3ra wcze\u015bniej przechodzi dok\u0142adne badania m.in. pod k\u0105tem obecno\u015bci antybiotyk\u00f3w. 2pasteryzacja i dojrzewanie Aby pozby\u0107 si\u0119 szkodliwych mikroorganizm\u00f3w, \u015bmietank\u0119 do produkcji mas\u0142a zawsze poddajemy pasteryzacji. Kolejnym etapem jest dojrzewanie \u015bmietanki w temperaturze ok. 15 st. C. Mas\u0142o to jeden z najcz\u0119\u015bciej u\u017cywanych w domu […]<\/p>\n","protected":false},"author":1,"featured_media":0,"parent":0,"menu_order":0,"comment_status":"closed","ping_status":"closed","template":"elementor_header_footer","meta":{"rank_math_lock_modified_date":false,"footnotes":""},"class_list":["post-2414","page","type-page","status-publish","hentry"],"_links":{"self":[{"href":"https:\/\/kanka.com.pl\/wp-json\/wp\/v2\/pages\/2414"}],"collection":[{"href":"https:\/\/kanka.com.pl\/wp-json\/wp\/v2\/pages"}],"about":[{"href":"https:\/\/kanka.com.pl\/wp-json\/wp\/v2\/types\/page"}],"author":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/kanka.com.pl\/wp-json\/wp\/v2\/users\/1"}],"replies":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/kanka.com.pl\/wp-json\/wp\/v2\/comments?post=2414"}],"version-history":[{"count":0,"href":"https:\/\/kanka.com.pl\/wp-json\/wp\/v2\/pages\/2414\/revisions"}],"wp:attachment":[{"href":"https:\/\/kanka.com.pl\/wp-json\/wp\/v2\/media?parent=2414"}],"curies":[{"name":"wp","href":"https:\/\/api.w.org\/{rel}","templated":true}]}}