{"id":2423,"date":"2021-09-02T15:28:00","date_gmt":"2021-09-02T13:28:00","guid":{"rendered":"https:\/\/kanka.com.pl\/?page_id=2423"},"modified":"2021-09-15T12:53:27","modified_gmt":"2021-09-15T10:53:27","slug":"jak-wytwarzany-jest-serek-wiejski","status":"publish","type":"page","link":"https:\/\/kanka.com.pl\/jak-wytwarzany-jest-serek-wiejski\/","title":{"rendered":"Jak wytwarzany jest serek wiejski"},"content":{"rendered":"\t\t
\n\t\t\t\t\t\t
\n\t\t\t\t\t\t
\n\t\t\t\t\t
\n\t\t\t
\n\t\t\t\t\t\t
\n\t\t\t\t
\n\t\t\t\t\t\t\t\t\t\t\t\t\t\t\n\t\t\t\t\t\t\t\"close\"\t\t\t\t\t\t\t\t<\/a>\n\t\t\t\t\t\t\t\t\t\t\t\t\t<\/div>\n\t\t\t\t<\/div>\n\t\t\t\t\t<\/div>\n\t\t<\/div>\n\t\t\t\t\t<\/div>\n\t\t<\/section>\n\t\t\t\t
\n\t\t\t\t\t\t
\n\t\t\t\t\t
\n\t\t\t
\n\t\t\t\t\t\t
\n\t\t\t\t
\n\t\t\t\t\t\t\tJak wytwarzany jest serek wiejski<\/span>\t\t\t\t\t\t<\/div>\n\t\t\t\t<\/div>\n\t\t\t\t\t<\/div>\n\t\t<\/div>\n\t\t\t\t\t<\/div>\n\t\t<\/section>\n\t\t\t\t
\n\t\t\t\t\t\t
\n\t\t\t\t\t
\n\t\t\t
\n\t\t\t\t\t\t
\n\t\t\t\t\t\t
\n\t\t\t\t\t
\n\t\t\t
\n\t\t\t\t\t\t
\n\t\t\t\t
\n\t\t\t\t\t\t\t1<\/span>\t\t\t\t\t\t<\/div>\n\t\t\t\t<\/div>\n\t\t\t\t
\n\t\t\t\t
\n\t\t\t\t\t\t\t najwy\u017cszej jako\u015bci mleko<\/span>\t\t\t\t\t\t<\/div>\n\t\t\t\t<\/div>\n\t\t\t\t
\n\t\t\t\t
\n\t\t\t\t\t\t\t

Dobre mleko to podstawa. Aby go u\u017cy\u0107 do produkcji serka wiejskiego, najpierw dok\u0142adnie sprawdzamy jego najwa\u017cniejsze parametry: kwasowo\u015b\u0107, temperatur\u0119 i zawarto\u015b\u0107 t\u0142uszczu. Badamy je tak\u017ce na obecno\u015b\u0107 antybiotyk\u00f3w. Musimy mie\u0107 bowiem pewno\u015b\u0107, \u017ce dysponujemy surowcem najwy\u017cszej jako\u015bci. Mleko z nawet minimaln\u0105 zawarto\u015bci\u0105 antybiotyk\u00f3w jest automatycznie dyskwalifikowane.<\/p>\t\t\t\t\t\t<\/div>\n\t\t\t\t<\/div>\n\t\t\t\t\t<\/div>\n\t\t<\/div>\n\t\t\t\t\t<\/div>\n\t\t<\/section>\n\t\t\t\t

\n\t\t\t\t\t\t
\n\t\t\t\t\t
\n\t\t\t
\n\t\t\t\t\t\t
\n\t\t\t\t
\n\t\t\t\t\t\t\t2<\/span>\t\t\t\t\t\t<\/div>\n\t\t\t\t<\/div>\n\t\t\t\t
\n\t\t\t\t
\n\t\t\t\t\t\t\tpasteryzacja<\/span>\t\t\t\t\t\t<\/div>\n\t\t\t\t<\/div>\n\t\t\t\t
\n\t\t\t\t
\n\t\t\t\t\t\t\t

Chc\u0105c mie\u0107 pewno\u015b\u0107, \u017ce mleko b\u0119dzie pozbawione wszelkich szkodliwych mikroorganizm\u00f3w, poddajemy je obr\u00f3bce termicznej, czyli pasteryzacji. W ten spos\u00f3b otrzymujemy czyste biologicznie mleko \u2013 idealne do produkcji twarogu.<\/p>\t\t\t\t\t\t<\/div>\n\t\t\t\t<\/div>\n\t\t\t\t\t<\/div>\n\t\t<\/div>\n\t\t\t\t\t<\/div>\n\t\t<\/section>\n\t\t\t\t\t<\/div>\n\t\t<\/div>\n\t\t\t\t

\n\t\t\t
\n\t\t\t\t\t\t
\n\t\t\t\t\t\t
\n\t\t\t\t\t
\n\t\t\t
\n\t\t\t\t\t\t
\n\t\t\t\t
\n\t\t\t\t\t\t\t

Popularny serek wiejski produkujemy bardzo prostymi metodami. Tylko w ten spos\u00f3b mo\u017cemy uzyska\u0107 optymaln\u0105 konsystencj\u0119, ziarnisto\u015b\u0107 i naturalny smak.<\/p>\t\t\t\t\t\t<\/div>\n\t\t\t\t<\/div>\n\t\t\t\t

\n\t\t\t\t
\n\t\t\t\t\t\t\t\t\t\t\t\t\t\"\"\t\t\t\t\t\t\t\t\t\t\t\t\t<\/div>\n\t\t\t\t<\/div>\n\t\t\t\t\t<\/div>\n\t\t<\/div>\n\t\t\t\t\t<\/div>\n\t\t<\/section>\n\t\t\t\t
\n\t\t\t\t
\n\t\t\t\t\t\t\t\t\t\t\t\t\t\"serek\t\t\t\t\t\t\t\t\t\t\t\t\t<\/div>\n\t\t\t\t<\/div>\n\t\t\t\t\t<\/div>\n\t\t<\/div>\n\t\t\t\t\t<\/div>\n\t\t<\/section>\n\t\t\t\t
\n\t\t\t\t\t\t
\n\t\t\t\t\t
\n\t\t\t
\n\t\t\t\t\t\t
\n\t\t\t\t
\n\t\t\t\t\t\t\t\t\t\t\t\t\t\"serek\t\t\t\t\t\t\t\t\t\t\t\t\t<\/div>\n\t\t\t\t<\/div>\n\t\t\t\t\t<\/div>\n\t\t<\/div>\n\t\t\t\t
\n\t\t\t
\n\t\t\t\t\t\t
\n\t\t\t\t\t\t
\n\t\t\t\t\t
\n\t\t\t
\n\t\t\t\t\t\t
\n\t\t\t\t
\n\t\t\t\t\t\t\t3<\/span>\t\t\t\t\t\t<\/div>\n\t\t\t\t<\/div>\n\t\t\t\t
\n\t\t\t\t
\n\t\t\t\t\t\t\t \u017cywe kultury bakterii, fermentacja i skrzep<\/span>\t\t\t\t\t\t<\/div>\n\t\t\t\t<\/div>\n\t\t\t\t
\n\t\t\t\t
\n\t\t\t\t\t\t\t

Teraz zajmujemy si\u0119 odpowiednim ukwaszeniem mleka. Dodajemy do niego \u017cywe kultury bakterii i podpuszczk\u0119, kt\u00f3re wywo\u0142uj\u0105 kontrolowan\u0105 fermentacj\u0119 i powoduj\u0105 wytworzenie si\u0119 skrzepu \u2013 zal\u0105\u017cka naturalnego twarogu.<\/p>\t\t\t\t\t\t<\/div>\n\t\t\t\t<\/div>\n\t\t\t\t\t<\/div>\n\t\t<\/div>\n\t\t\t\t\t<\/div>\n\t\t<\/section>\n\t\t\t\t\t<\/div>\n\t\t<\/div>\n\t\t\t\t

\n\t\t\t
\n\t\t\t\t\t\t
\n\t\t\t\t\t\t
\n\t\t\t\t\t
\n\t\t\t
\n\t\t\t\t\t\t
\n\t\t\t\t
\n\t\t\t\t\t\t\t4<\/span>\t\t\t\t\t\t<\/div>\n\t\t\t\t<\/div>\n\t\t\t\t
\n\t\t\t\t
\n\t\t\t\t\t\t\tformowanie ziaren<\/span>\t\t\t\t\t\t<\/div>\n\t\t\t\t<\/div>\n\t\t\t\t
\n\t\t\t\t
\n\t\t\t\t\t\t\t

Tworzenie charakterystycznych ziaren serka wiejskiego to nic innego, jak krojenie otrzymanego wcze\u015bniej skrzepu na drobne kosteczki. Podczas tego procesu wydziela si\u0119 serwatka, kt\u00f3r\u0105 delikatnie podgrzewamy, aby uzyska\u0107 idealnie twarde i spr\u0119\u017cyste ziarna twarogu, kt\u00f3re po procesie dogrzewania s\u0105 p\u0142ukane w celu dalszego usuni\u0119cia serwatki.<\/p>\t\t\t\t\t\t<\/div>\n\t\t\t\t<\/div>\n\t\t\t\t\t<\/div>\n\t\t<\/div>\n\t\t\t\t\t<\/div>\n\t\t<\/section>\n\t\t\t\t\t<\/div>\n\t\t<\/div>\n\t\t\t\t

\n\t\t\t
\n\t\t\t\t\t\t\t<\/div>\n\t\t<\/div>\n\t\t\t\t
\n\t\t\t
\n\t\t\t\t\t\t
\n\t\t\t\t\t\t
\n\t\t\t\t\t
\n\t\t\t
\n\t\t\t\t\t\t
\n\t\t\t\t
\n\t\t\t\t\t\t\t5<\/span>\t\t\t\t\t\t<\/div>\n\t\t\t\t<\/div>\n\t\t\t\t
\n\t\t\t\t
\n\t\t\t\t\t\t\t\u015bmietanka i s\u00f3l<\/span>\t\t\t\t\t\t<\/div>\n\t\t\t\t<\/div>\n\t\t\t\t
\n\t\t\t\t
\n\t\t\t\t\t\t\t

Po oddzieleniu ziaren od serwatki, dodajemy do nich spasteryzowan\u0105 \u015bmietank\u0119 oraz odrobin\u0119 soli do smaku. Ca\u0142o\u015b\u0107 dok\u0142adnie mieszamy. W ten spos\u00f3b mamy ju\u017c gotowy produkt, kt\u00f3ry mo\u017cemy zapakowa\u0107 i wysy\u0142a\u0107 do sklep\u00f3w. Proste, prawda?<\/p>\t\t\t\t\t\t<\/div>\n\t\t\t\t<\/div>\n\t\t\t\t\t<\/div>\n\t\t<\/div>\n\t\t\t\t\t<\/div>\n\t\t<\/section>\n\t\t\t\t\t<\/div>\n\t\t<\/div>\n\t\t\t\t

\n\t\t\t
\n\t\t\t\t\t\t\t<\/div>\n\t\t<\/div>\n\t\t\t\t\t<\/div>\n\t\t<\/section>\n\t\t\t\t<\/div>\n\t\t","protected":false},"excerpt":{"rendered":"

Jak wytwarzany jest serek wiejski1 najwy\u017cszej jako\u015bci mleko Dobre mleko to podstawa. Aby go u\u017cy\u0107 do produkcji serka wiejskiego, najpierw dok\u0142adnie sprawdzamy jego najwa\u017cniejsze parametry: kwasowo\u015b\u0107, temperatur\u0119 i zawarto\u015b\u0107 t\u0142uszczu. Badamy je tak\u017ce na obecno\u015b\u0107 antybiotyk\u00f3w. Musimy mie\u0107 bowiem pewno\u015b\u0107, \u017ce dysponujemy surowcem najwy\u017cszej jako\u015bci. Mleko z nawet minimaln\u0105 zawarto\u015bci\u0105 antybiotyk\u00f3w jest automatycznie dyskwalifikowane. 2pasteryzacja […]<\/p>\n","protected":false},"author":1,"featured_media":0,"parent":0,"menu_order":0,"comment_status":"closed","ping_status":"closed","template":"elementor_header_footer","meta":{"rank_math_lock_modified_date":false,"footnotes":""},"class_list":["post-2423","page","type-page","status-publish","hentry"],"_links":{"self":[{"href":"https:\/\/kanka.com.pl\/wp-json\/wp\/v2\/pages\/2423","targetHints":{"allow":["GET"]}}],"collection":[{"href":"https:\/\/kanka.com.pl\/wp-json\/wp\/v2\/pages"}],"about":[{"href":"https:\/\/kanka.com.pl\/wp-json\/wp\/v2\/types\/page"}],"author":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/kanka.com.pl\/wp-json\/wp\/v2\/users\/1"}],"replies":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/kanka.com.pl\/wp-json\/wp\/v2\/comments?post=2423"}],"version-history":[{"count":0,"href":"https:\/\/kanka.com.pl\/wp-json\/wp\/v2\/pages\/2423\/revisions"}],"wp:attachment":[{"href":"https:\/\/kanka.com.pl\/wp-json\/wp\/v2\/media?parent=2423"}],"curies":[{"name":"wp","href":"https:\/\/api.w.org\/{rel}","templated":true}]}}